Ivan Kantoci

Uz 70. obljetnicu HPD Kunagora

Muzej Grada Pregrade je početkom lipnja na svojoj Facebook stranici objavio par slika i kratak tekst pod naslovom 70 GODINA PLANINARSTVA U PREGRADI. U tekstu stoji  kako je u travnju ove godine navršeno 70 godina organiziranog planinarstva u Pregradi koje je zbog epidemije koronavirusa možda prošlo nezapaženo. Tekst podsjeća kako je planinarsko društvo u Pregradi službeno osnovano 16. travnja 1950. i navodi kako se dio planinarske baštine čuva u muzeju, spominje kako mnogi planinari prije uspona na Kunagoru pri dolasku u Pregradu posjete muzej, i zaključno, čestita se HPD “Kunagora” na ovoj okrugloj obljetnici uz  želje za još puno organiziranih planinarskih pohoda, markiranih staza i novih ljubitelja brijega i gora! 

 

Prva od šest prezentiranih slika prikazuje srebrne značke s grbom društva u kojem stoji upisan i dan osnivanja planinarskog društva 16.IV.1950. 

Kako sam 1985. godine, kada je izdana značka s grbom društva, bio predsjednik planinarskog društva  “Kunagora” s popriličnim planinarskim iskustvom i radio na izradi grba i izdavanju značke društva koje je tada slavilo svoju 35. obljetnicu, želim ovdje zapisati i podijeliti zanimljivosti oko nastanka tog grba i značke društva. Čini mi se to vrijednim spomena.

Osamdesetih godina došlo je do smjene generacija u upravljanju planinarskim društvom u Pregradi. Juraj Kantoci, dugogodišnji predsjednik društva bio je sretan što mi je mogao predati dužnost i bogatu arhivu društva koju sam tada smjestio u jednu od prostorija stare osnovne škole, jer se osnovna škola preselila u svoju novu izgrađenu zgradu. Tih su se godina u planinarskom društvu angažirale nove generacije mladih ljudi. 
Uz to što smo te 1985. godine odlučili obilježiti 35. obljetnicu društva, ako me sjećanje ne vara, društvo je prije toga bilo u izradi ili doradi svog novog statuta. Uz ime, sjedište, trebalo je navesti i opisati i znak, grb društva. U društvu smo imali značku planinarskog doma na Kunagori no ne i značku društva pa sam se zajedno s upravnim odborom dao na izradu grba i značke društva te prigodne značke uz 35. obljetnicu društva. 


Pri skupljanju ideja za nastanak grba vodio sam se uvidom u tadašnje grbove drugih planinarskih društava i svojim osjećajima što na tom grbu ne bi smjelo nedostajati. Mnoga od tadašnjih planinarskih društava, osnovanih nakon 1945. imali su u grbu iznad datuma osnivanja i ideološku natruhu tog vremena – crvenu petokraku zvijezdu. Znao sam i odlučio bez konzultacija s ikim da na grbu planinarskog društva “Kunagora” neće biti te natruhe, spreman, ako se to uoči i dođe do pitanja i prigovora, i na konfrontaciju s tadašnjim ideološkim zaštitarima i močnicima komunističke ideologije u Pregradi. 
Ideju grba koju sam razradio i molbu za izradu slike grba povjerio sam ing. Anti Kulašu, koji je tada radio kao i ja u pregradskom Okirotu a puno je crtao i slikao. On je to vrlo lijepo nacrtao i oslikao kao što se može vidjeti na fotografiji originala u naslovu ove kolumne. Upravnom odboru društva grb se svidio, prihvačen je i našao je svoje mjesto u novom statutu društva. 
Razmišljajući o izradi značke pala mi je misao obratiti se gospodinu Mataušiću, ocu danas poznatog akademskog kipara i medaljera Damira Mataušića iz Zagreba, koji je imao svoj obrt za izradu medalja i znački u Andrijevićevoj ulici u Zagrebu. Često sam, kada sam odlazio na Višnjicu u Zagreb u posjet svojoj teti Danici Firak, prolazio Andrijevićevom ulicom i pažnju mi je redovito na sebe privlačila lijepa ploča s naslovom obrta gospodina Mataušića.      
Negdje krajem 1984. ili početkom 1985. javio sam se gospodinu Mataušiću s pitanjem o izradi značke planinarskog društva “Kunagora” i pokazao mu fotografiju grba društva. Gledajući fotografiju odmah je, bez oklijevanja prihvatio. Na moju molbu izradio je značku s grbom društva u imitaciji bronce, srebra i zlata  i prigodnu značku uz 35. obljetnicu društva u imitaciji srebra (vidi u prilogu br. 1 i 2). Sve u prilično velikim količinama. Značke u bronci, srebru i zlatu dali smo izraditi radi tri različita priznanja koja smo članovima društva željeli dijeliti a vezanih uz planinarske poduhvate i aktivnosti u društvu. 
Vrlo me je iznenadilo što gospodin Mataušić izradu tih značaka planinarskom društvu iz Pregrade nije naplatio. Pitao sam ga zašto bez naplate, no nije mi na to pitanje dao pravog odgovora. Poklon društvu? Ili pak je razlog crvena petokraka zvijezda? Gospodin Mataušić je izrađivao značke mnogim planinarskim društvima i vjerojatno mu je upalo u oči kad sam mu pokazao sliku grba za izradu značke na kojem nije bilo crvene petokrake zvijezde. Moguće da   ga je to potaknulo da tako odlučno izrazi spremnost za izradu značke a po izradi da ne traži naplatu a ni pokrivanje troškova izrade.
Isto mi se dogodilo kad sam kod jednog obrtnika u Zagrebu, ime sam zaboravio, za potrebe društva i planinarskog doma dao izraditi dvije razglednice za koje sam koristio svoje snimljene  dijapozitive. Na jednoj od tih razglednica u sredini je stajao grb, znak društva (vidi u prilogu br. 3 i 4). Radilo se također o prilično velikoj količini tih razglednica. Gospodin nije naplatio ni dinara. Da li je i tog obrtnika izostanak crvene petokrake zvijezde s grba društva potaklo na to da planinarskom društvu također pokloni te razglednice?
Zagrebački obrtnici bili su aktivni u mnogim planinarskim društvima u Zagrebu i ne mali broj među njima nikako nije simpatizirao crvenu petokraku zvijezdu, baš obratno. Nije li i njima  bilo drago da te zvijezde na njihovim proizvodima ima što manje?  
Po pojavljivanju tih znački društva i razglednica u Pregradi nitko nije postavljao pitanja kako to da na grbu planinarskog društva nema uobičajene crvene petokrake zvijezde. Bilo bi zanimljivo otkriti nije li planinarsko društvo u Pregradi jedno od prvih planinarskih društava u Hrvatskoj koje se u svojem grbu riješilo te crvene petokrake.   
1989. je došlo je, kako je poznato, do sloma komunizma . U Saboru Republike Hrvatske i Vijeću Europe usvojene su 2006. rezolucije kojima se osuđuju totalitarni sustavi fašizma i komunizma. O pojavljivanju njihova znakovlja i danas je mnogo sporenja. 
Mislim da ljubiteljima prirode nekada a i danas nisu potrebne ideologije i njihova znakovlja, dovoljna im je priroda sama.
Danas i internet portal HPD Kunagora krasi grb društva bez crvene petokrake zvijezde. Društvo je vrlo aktivno. Mnošto prekrasnih slika s planinarskih pohoda društva ili članova društva dostupno je svima danas zahvaljujući suvremenim sredstvima komunikacije. Možda i vama  na radost kao i meni, jer uvijek uživam u fotografijama prekrasnog nam zavičaja i  prirode u planinama diljem Hrvatske a koje objavljuje HPD “Kunagora”. 
Pridružujem se čestitkama Muzeja Grada Pregrade upučenih HPD "Kunagora" uz 70. obljetnicu postojanja i djelovanja te im i ja želim još puno organiziranih planinarskih pohoda, markiranih staza, novih članova u društvu, ljubitelja prekrasnih brijega i gora diljem Hrvatske i svijeta i još puno, puno uživanja u planinama koje ih zovu!             


Prilog: 1: Značka PD “KUNA GORA” PREGRADA u bronci, srebru i zlatu (1985 g.)

Prilog 2: Značka u srebru PD “KUNA GORA” PREGRADA uz 35. obljetnicu (1985 g.)

 Prilog 3: Razglednica Dom na Kuna gori i Pogled s Kuna gore (1985. g.)
 
Prilog br. 4: Razglednica Pregrada, mjesto i okolica (1985 g.)