Pogled s Kunagore

 

Projekt sufinanciran sredstvima Sportske zajednice Grade Pregrade 2017.

Planinarenje je način i stil života, te čitav niz aktivnosti koje suvremenom čovjeku život čine zdravijim, ugodnijim, zanimljivijim i nadasve ljepšim.

Sažetak projekta:

Promoviranje planinarstva kroz očuvanje prirode, upoznavanje zavičaja i promoviranje zdravog načina života među građanima Grada Pregrade
Osim rekreacije kojom podižemo svoju psihofizičke sposobnosti, planinarenje daje puno više, prije svega upoznavanje nečega novoga, bilo ljudi ili prirode oko sebe. 
To ćemo postići edukacijom, stručnim osposobljavanjem članstva i podizanjem svijesti kod ostalih pripadnika šire zajednice.
Nastaviti ćemo sa radionicama upoznavanja sa samoniklim ljekovitim i jestivim biljem (medvjeđi luk i kopriva), kroz predavanje na kojem bi se polaznike potaknulo da prirodu promatraju drugim očima, a da istovremeno ne narušavaju prirodnu ravnotežu.  Namjera nam je da kroz radionicu – izlete u prirodi na šumskim proplancima, livadama i šumama Kunagore polaznici nauče prepoznati ljekovito i jestivo bilje načinom branja, pripreme i opasnostima od prekomjernog korištenja, štetnosti konzumacije, a prepoznavanjem rijetkog i ugroženog bilja spriječilo bi se ugrožavanje ili čak iskorjenjivanje ugroženih biljnih vrsta.

Zaštitu okolišavidimo u prihvatljivo održavanje planinarskih staza Kunagorom, te okolice Planinarskog doma kroz  akcije čišćenja i markiranja planinarskih staza kako bi posjetitelji lakše i sigurnije pronašli puteve od Pregrade do utvrde  Kostelgrada. Istovremeno ćemo biljna staništa zaštićenih vrsta nastojati sačuvati od nakupljanja smeća, a kretanjem održati dobrim ili poboljšati svoje zdravlje.

Jačati ćemo sposobnosti društva za organizirane odlaske u prirodu,  dodatnim osposobljavanjem vodiča i markacista, te nastavkom organiziranih izleta u razna planinarska područja Medvednice, Ivanščice, Biokova i susjedne Slovenije.

Kroz svakodnevni rad bi se educirali članovi  koji će kroz dežurstva u planinarskom domu  davati kvalitetnije informacije o radu društva, planinarskim stazama našeg gorja i kulturno-povijesnim znamenitostima našeg kraja.

Nastavkom organizacije izleta društva u ovoj i idućim godinama, uz stručno vođenje osposobljenih vodiča HPS-a, ostvariti će se potpuna svrha rada društva, a to je aktivno i sigurno bavljenje planinarstvom kao vrstom sportske rekreacije građana te zdravim načinom života kod svih dobnih skupina.

Tradicija organiziranog planinarstva u Pregradi je duža od 65 godina.  Nedugo nakon osnivanja, 1953.g. na južnim obroncima Kunagore je sagrađen planinarski dom. Od tada je Kunagora popularno  odredište  mještana, posebno planinara, lovaca i svih ljubitelja prirode kojima pruža ugodan kutak za odmor i druženje sve do današnjih dana, a rado je posjećivana i od planinara i izletnika iz svih krajeva Lijepe naše. Osiguranjem stalnog dežurstva, osigurava se da Dom i okoliš budu uredni i čisti, a otvorena vrata doma, bez obzira na izostanak ugostiteljske usluge kojom se društvo ne može baviti, odaje dojam dobrodošlice i omogućava svima da uživaju u okolišu i  u pogledima na Pregradu.

Uz održavanje okoliša doma, nužno je za naše posjetitelje (njih 500 godišnje) koji se kreću stazama Kunagore osigurati da se lako snalaze i kreću obilježenim  puteljcima i šumskim stazama do svojim ishodištima - utvrdama Kostelgrada ili Taborgrada. O označavanju i prohodnosti brinu se naši markacisti čiji je rad potrebno osnažiti. Nadalje, krećući se šumskim stazama i proplancima, često nismo ni svjesni biljnih vrsta koje se nalaze tu do nas i koje su ne i tako davno koristile naše bake u pripremama čajeva, pekmeza, pa i u ljekovite svrhe. Htjeli bi se upoznati sa samoniklim ljekovitim i jestivim biljem Kunagore, a to ćemo najlakše uraditi uz pomoć stručnih osoba i domaćih poznavatelja bilja. Istovremeno ćemo biljna staništa nastojati sačuvati od nakupljanja smeća, a kretanjem održati dobrim ili poboljšati svoje zdravlje.

Bavljenje planinarstvom dobiva sve veći značaj. Isto se ogleda u tome što društvu pristupa sve veći broj članova, od kojih se njih većina nastavlja baviti ovim vidom rekreacije. Organiziranim odlascima u planine u razna gorja, jača se zajedništvo, a u kontaktima i razmjeni iskustva postiže se veće zadovoljstvo pojedinca. Veći odaziv obvezuje društvo da za vođenje po gorju osigura veći broj osposobljenih planinarskih vodiča. Aktivnosti društva će se nastaviti i u drugom dijelu godine prema donesenom programu rada djelovanja 2016.g. te pojačanim aktivnostima iz projekta kojim se iz područja zaštite čovjekove okoline namjeravamo natjecati za javna sredstva Županije na natječaju tijekom svibnja ove godine.

Ciljevi projekta:

 - Upoznavanje našega zavičaja – Kunagore, očuvanjem prirode i njezinih ljepota kretanjem i boravkom u prirodi na svježem zraku.

-  Održavanje planinarskih putova i objekata Kostelskog gorja.

- Jačanje zaštite čovjekovog okoliša.

- Propagiranje odlaska u prirodu kao načina i stila života – bavljenjem  planinarstvom.