Planinarska kuća na Kunagori

 

Planinarska kuća na Kunagori ( 380m)  koju nazivamo planinarskim domom, prizemna je zgrada s potkrovljem, podignuta 1953. godine na jugoistočnom obronku Kuna gore. Nalazi se na šumskom proplanku, koji se prema jugu otvara i tu pruža lijep vidik prema Pregradi.

Edi2008 025

Prizemno se u objektu nalazi kuhinja i blagovaonica za 30-40 osoba. Na natkrivenu terasu s pogledom na Pregradu i dolinu Kosteljine može se smjestiti do 50 osoba. Potkrovlje služi kao spavaonica, za cac 15-ak osoba, "3 skupna ležaja" u dvije sobe. Uz dom je 2013.g. djelomično dovršen novi sanitarni čvor (WC, tuš, topla voda), dok se stari WC kao samostalni zidani objekt nalazi nedaleko uz dom. Nasuprot doma, ispod kapelice, nalazi se podrum, popularno zvan „Šank“. Dom je elektrificiran i opskrbljen pitkom vodom.

IMG_1120

Dom je razvrstan u objekt PLANINARSKE KUĆE, nije otvoren, već se otvara po prethodnoj najavi.

IMG_1119

IMG_8324

Dom je u suvlasništvu sa Lovačkim društvom "Kuna" Pregrada. Tako se neposredno uz planinarski dom, nalazi lovačka streljana na glinene golubove.

Kapelica

Posebnost čini obnovljeno Prasvetište Gospe Kunagorske sa tronom Kunagorske Gospe od Pobjede koji je izgrađen na temeljima kunagorskog prasvetišta tijekom kolovoza 2006. godine.

Ovdje ujedno završava i staza križnog puta koja vodi od središnjeg Pregradskog Trga Gospe Kunagorske.

Staza1

Dom je kontrolna točka Zagorskog planinarskog puta, Hrvatskih planinarskih kuća i Štajerskog planinarskog puta. Žigovi se nalaze u kući. Žig planinarskog doma i Kt ZPP-a se nalazi na drvenom stupu, desno od ulaznih vrata, sa unutarnje strane (nasuprot oglasnog ormaića).

Sve informacije možete zatražiti upitom na: e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., na tel. 099/7863-662 ili 049/377-397 (Davor).

Dežurstvo u Planinarskoj kući na Kunagori  

Organizira se povremeno, ovisi o zainteresiranosti članstva. Tijekom 2018. godine pa nadalje, dom je otvoren svake prve nedjelje u mjesecu od 8-16 sati. Stoga se vodiči, grupe i pojedinci (planinari) pozivaju da se prethodno najave kako bi im dom/kuća bila otvorena ili im se ustupio ključ.

Najave na  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ili na tel. 099/78 63 662. Po potrebi koristite i brojeve sa stranioce kontakti.

 

IMG_1121