70. godina Hrvatskog planinarskog društva Kunagora Pregrada

 

Osnivanje društva

Na inicijativu više uglednih mještana, ljubitelja prirode i planinarenja kao novog vida rekreacije, 16. travnja 1950. godine osnovano je planinarsko društvo u Pregradi, a neki od poznatih inicijatora osnivanja su bili Boško Kangrga, Milivoj Pajtler, Andrija Blažun, Jurica Kantoci, Ivica Kuster i dr. Društvo je dobilo naziv po Kunagori koja se izdiže iznad Pregrade. Od tada pa do danas, u rad društva je bilo uključeno nekoliko stotina članova, koji su radom u našem društvu i planinarenjem doprinosili širenju planinarstva i ljubavi prema prirodi u ovom kraju.

Počeci planinarenja u Pregradi

Juraj Kantoci (1914.—1997.) je povodom 35. obljetnice društva 1985. godine istaknuo da planinarenje u Pregradi ima prilično dugu tradiciju. Naglasio je da se u Pregradi počelo hodati znatno ranije. Na starim fotografijama, kada je "naš mužek bil opterećen gruntom i neimaštinom", prepoznaje tadašnju pregradsku inteligenciju, obitelji liječnika dr. Koščica, Kubin, Bahatman i Thyery, te učitelja Bakliža i Cvetko koji su hodali okolo na Donačku goru, Boč i Taborgrad na "majales" i tu se fotografirali. I sam je kao naučnik na "duhovski ponedjeljak" 1933. godine svjedočio izletu i druženju "pregradskih dečkiju društva Hrvatska omladina Pregrade" na Donačkoj gori. Izletima u prirodu polako su se pridruživali i drugi Pregračani.

Izgradnja doma na Kunagori

Nedugo nakon osnivanja društva, 1952. godine, na inicijativu pregradskih planinara i lovaca krenulo se s izgradnjom zajedničkog "Planinarsko-lovačkog doma". Zapis iz 1978. godine govori da su od planinara glavni inicijatori gradnje doma bili Ivan Kežman i Jurica Kantoci, te da je za gradnju prvo bila određena lokacija kraj Kostelgrada, gdje su već bili izvršeni zemljani radovi. Kasnijim dogovorom prešlo se na gradnju doma na sadašnjem mjestu, na jugoistočnom dijelu Kunagore, iznad Pregrade, kraj temelja bivše crkve —prasvetišta Gospe Kunagorske. S ovog mjesta se pruža lijep vidik na grad, na okolne planine - Medvednicu, Ivanščicu, Brezovicu, Strahinjščicu, Maceljsku i Cesargradsku goru. Nešto više, s vrha Kunagore (522 m) pogled seže i dalje prema slovenskom gorju od Donačke gore do Kamniških alpa. U izgradnji doma sudjelovali su mještani, učenici pregradske sedmoljetke i štićenici odgojnog doma za mušku djecu iz Bežanca, članovi planinarskog, lovačkog i vatrogasnog  društva uz pomoć radnih organizacija. Dom je svečano otvoren 1. svibnja 1953. godine na radost svih mještana, posebno planinara, lovaca i svih ljubitelja prirode kojima je pružao ugodan kutak za odmor i druženje sve do današnjih dana. Planinarski savez je dom svrstao u kategoriju planinarskih kuća. Otvoren je za planinare i izletnike u dane vikenda, od početka svibnja do kraja rujna.

Društvo danas broji peko 100-injak članova. Aktivni smo na održavanju planinarskih staza Kostelskog gorja od Pregrade preko Kunagore do Velikog tabora i Kostelgrada. Briga oko planinarskog doma na Kunagori nam je trajna zadaća, i često se dičimo da imamo najljepši vidikovac u Zagorju. Uz organizirano planinarenje po Hrvatskoj i susjednoj Sloveniji i BiH, danas smo aktivni  i u radu Stanice planinarskih vodiča Zagorje čije je sjedište na našoj Kunagori.

Svečano obilježavanje 70. godina rada društva namjeravali smo održati na Praznik rada, te tom prilikom zaslužnim pojedincima uručiti priznanja na razvoju planinarstva.

Na prijedlog društva i SPV Zagorje, HPS je dodijelio slijedeća priznanja:

  • Plaketu HPS-a za životno djelo Stjepanu Posavcu za rad u SPV Zagorju, Komisiji za vodiče i planinarskim društvima čiji je član (PD Zagorske steze i HPD Kapela),
  • Zlatni znak HPS-a za 20 i više godina rada na razvoju planinarstva Branku Kokoliću,
  • Srebrni znak HPSa za 15 i više godina rada na razvoju planinarstva Dominiku Martinko, Josipu Batišti i Štefaniji Dimač.
  • Brončani znak HPS-a za 10 i više godina rada na razvoju planinarstva Darku Krušlin, Zoranu Kovač, Miroslavu Gregorin, Lidiji Krušlin i Dragici Špiljak.

Čestitamo ima na dodijeljenim priznanjima, a ista će im biti uručena čim se za steknu epidemiološki uvjeti za održavanje prigodne obljetnice.

HPD Kunagora