Osnivanje SPV Zagorje

 

U četvrtak, 27.6.2013.g. u planinarskoj kući na Kunagori održana je osnivačka skupština Stanice planinarskih vodiča Zagorje (SPV Zagorje) kao samostalne udruga planinarskih vodiča sa šireg područja Hrvatskog Zagorja i njemu graničnog područja. Dosad je SPV Zagorje djelovalo unutar Komisije za vodiče HPS-a.

Osnivačkoj skupštini je prisustvovalo 22 planinarskih vodiča iz Zagorja (PD Runolist iz Oroslavja, PD Strahinjčica iz Krapine, PD Stubičan iz Donje Stubice, HPD Belecgrad iz Belca, PD Zagorske Steze iz Zaboka, HPD Javor iz Zlatar Bistrice i HPD Kunagora iz Pregrade). Svojim dolaskom skup su uveličali i stručnim sugestijama pomogli u radu Dorian Klasnić - pročelnik Komisije za vodiče HPS-a, Drago Valečić - član potkomisije za vodiče društvenih izleta zadužen za područje sjeverozapadne Hrvatske, te Božidar Ladišić - predsjednik PS KZŽ i izaslanik Stanice GSS-a Krapina.

Donesen je program razvitka Stanice, te je u prve zadaće stavljena obveza međusobnog povezivanja i komunikacije svih vodiča, osiguranje prostora za rad, nabava zajedničke vodičke opreme, predstavljanje planinarskim društvima u Zagorju radi pružanja pomoći pri vođenju izleta društvima koja nemaju ili nemaju dovoljno vodiča, naravno uz stalno uvježbavanje i usavršavanje pripravnika i ostalih vodiča kroz održavanje vježbi iz prve pomoći, korištenja tehničke opreme, osmišljavanje kvalitetnih planinarskih tura i izleta.

 

Od 2015. godine Stanica vodiča ima sjedište u Planinarskom domu Kunagora, Vrhi Pregradski 69, 49 218 Pregrada, p.p. 2.

Pročelnici stanice:

2013-2015. Stjepan Posavec, PD Zagorske steze Zabok

2015-2017. Ana Mikulec, PD Zagorske steze Zabok

2017-2019. Davor Rogina, HPD Kunagora Pregrada

www.spv-zagorje.hr