70. godina Planinarsko-lovačkog doma (kuće) na Kunagori

Izgradnja i otvorenje doma 1950-1953.

Nakon što su tadašnje vlasti dozvolile osnivanje sportskih društva, željelo se da se i naš kutić Hrvatskog zagorja posjete planinari iz drugih krajeva Lijepe naše. Više rada utjecajnih i društveno aktivnih ljudi u Pregradi, planinari i lovci  dogovorili su su izgradnju zajedničkog planinarsko-lovačkog doma, što  je bilo primjereno tadašnjoj situaciji u zemlji.

Prema zapisima iz arhiva društva, prvo odabrana lokacija je bila predviđena u blizini Kostelgrada gdje su vršeni pripremni radovi na planiranju terena, no od te ideje se odustalo i odabrana je nova lokacija na južnoj padini Kunagore, na proplanku u čijoj se blizini nalazila voda i ostaci stare crkve koji su korišteni za gradnju temelja. Tako je već 1951. godine na jugoistočnom dijelu Kunagore, ispod vrha zvanog Japica, a iznad Pregrade, kraj temelja bivše crkve —prasvetišta Gospe Kunagorske započeta gradnja zajedničkog doma.

U izgradnji doma sudjelovali su mještani, učenici pregradske sedmoljetke i štićenici odgojnog doma za mušku djecu iz Bežanca, članovi planinarskog, lovačkog i vatrogasnog društva uz pomoć radnih organizacija ovog kraja. U to vrijeme prema planinarskom domu nije bilo izgrađene prometnice, tako da je većina građevinskog materijala rukom prenošena stazom iz Pregrade. 

Dom je svečano otvoren 1. svibnja 1953. godine na radost svih mještana, posebno planinara, lovaca i svih ljubitelja prirode kojima je pružao ugodan kutak za odmor i druženje sve do današnjih dana. 

3
3-7
3-8
3-6
3-5
3-4
3-3
3-2

2013-2023  - u deset godina

Prije 10-ak godina, za 65-ti rođendan, uspjeli smo dograditi i urediti sanitarni čvor, urediti spavaonice u potkrovlju, te objekt priključiti na javni vodovod, da bi uz redovno održavanje 2021. godine zamijenili stari dimnjak, podne pločice u kuhinji i postavili novu kuhinju. Već iduće, a 2022. godine, zamijenjena su unutarnja vrata kuhinje i blagovaoni.

3-1
9
1
20
8
7
6
3
4
11

 

Ove godine,  u sklopu projekta Hrvatskog planinarskog saveza „Sigurna i održiva planinarska infrastruktura – SOPI“ osigurali smo 4.000,00 eura, te dodatnih 1.000,00 eura putem projekta "Kunagora - Biser Hrvatskog zagorja" od Grada Pregrade - Sportske zajednice, kojim je zatvoreno financiranje zamjene vanjske stolarije iz 1953. godine sa novim drvenim prozorima i vratima sa izo staklima i opšavom.

Radove je ovih dana dovršila stolarija Škrablin iz Grletinca, te je zamijenjeno pet prozora u blagovaoni i kuhinji, balkonska vrata te dodatna dva  prozora u potkrovlju - spavaonici. 

Na ovaj način,  te redovnom brigom i održavanjem doma i ove su godine pregradski lovci i planinari na najbolji način čestitali 70-ti rođendan  svojemu domu.

1
11
0
2
12
10
7
6
4

 

.