Japetić, nedjelja 26.2.2023.

 

 
 
Samoborsko gorje - Japetić
 
Opis izleta:

U nedjelju 26.3.2023. godine organiziramo izlet u Samoborsko gorje s obilaskom vrha Japetić i  Veliki Lovnik. Predviđena staza kretanja je od naselja Dragonoš prema vrhu Veliki Lovnik, potom silazak prema Malom Lovniku , te povratak prema Dragonošu te odlazak prema Japetiću i planinarskom domu Žitnica.

Planinarska odredišta:

Veliki Lovnik

Veliki Lovnik 737m, je vrh u šumi iznad Gostinjca svetog Bernarda, na slikovitom gorskom grebenu koji se od Japetića pruža prema Slanom Dolu i Hamoru kod Samobora. U HPO-u alternativna kontrolna točka za V. Lovnik je Noršićka Plešivica.

Pl. dom Žitnica:

- na 815m, KT HPK, nalazi se oko 1 km jugozapadno od vrha Japetića, na vrhu strme livade Žitnice. Od doma je preko livade otvoren izvanredan vidik na jaskansko podgorje i pokupsku ravnicu. U zidanom prizemlju je blagovaonica i kuhinja, a na drvenom katu su spavaonice. 

Japetić:

- visina 879m, KT HPO, najviši je vrh Samoborskoga gorja. To je šumovita glavica koja se uzdiže malo iznad livada na vršnoj visoravni. Šuma na vršnom dijelu Japetića ima status posebnog rezervata šumske vegetacije (površina 29 ha). Vršni dio Japetića završava livadom žitnicom koja se strmo ruši prema Jastrebarskom. Na vrhu livade žitnice stoji vrlo popularan planinarski dom žitnica o kojem brine HPD »Jastrebarsko«.
Vidik s vrha omogućava solidna 12 metara visoka željezna piramida, postavljena 1960. godine. Zanimljivo je da je ta piramida stajala na najvišem vrhu Medvednice dok ondje nije sagrađen TV toranj i tada je u dijelovima premještena sa Sljemena i ovdje ponovno sastavljena

 

Mjesto polaska:

Za HPD Kunagora, Pregrada, ul. Stjepana Škreblina, Obrtnički dom
 
Vrijeme polaska: 
Nedjelja, 26.2.2023. u 8:00 sati
 
Prijevoz:
Osobnim automobilima
 
Oprema:
Standardna planinarska oprema prilagođena vremenskim uvjetima sa zaštitom od vjetra, kiše i sunca, štapovi, te gojzerice.
 
Prehrana i piće:
S obzirom na duljinu puta i trajanje obavezno iz ruksaka, a planinarski dom Žitnica je u završnom dijelu izleta i biti će otvoren i opskrbljen.
 
Zahtjevnost:
Kondicijski srednje zahtjevno. Oko 5-6h hoda koji ćemo s odmorima razvući kroz čitav dan od 9-17 sati.
 
Naknade:
- sudionici sam podmiruju troškove prijevoza.
 
Organizator:
HPD Kunagora Pregrada
 
Prijave - vodič - informacije: Davor Rogina, 099/7863662
Prijave - informacije: vodiču ili putem e-maila na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
 
samoborsko2020-2
samoborsko2020-3
samoborsko2020-1
samoborsko2020-6-Medium
samoborsko2020-5-Medium
 
Ostale napomene:
- svaki sudionik izleta u obavezi se je upoznati i pridržavati se Preporuka o zaštiti zdravlja pri planinarskim i penjačkim aktivnostima, objavljenim na webu HPS-a koje možete pronaći na linku: link
 
- na izlet mogu isključivo planinari, članovi planinarskih društva. HPD Kunagora zadržava pravo odgode ili otkaza izleta (premali odaziv  pa se akontacijom ne mogu pokriti troškovi prijevoza, loši vremenski uvjeti  i dr.). U slučaju otkaza izleta, vodič će o tome obavijestiti prijavljene za izlet. Na izletu ste u obvezi poštivati pravila planinarske etike te postupati po uputama dobivenih od vodiča.