Sveti Martin - Mursko Središće (Vincekov pohod)

 

U nedjelju 22. siječnja 2023. godine sa HPD Radoboj organiziramo odlazak na 25. Vincekov pohod PD Bundek u Međimurje.

 

 

 

Iz poziva domaćina:

Pohod organiziramo  po međimurskim bregima i to po svakom vremenu s ciljem da obilježimo  Dan svetog Vinka, zaštitnika vinogradara. Mnogi smatraju da je upravo na Vincekovo, odnosno 22. siječnja "službeni" početak vegetativnog ciklusa vinove loze i obično si toga dana vinogradari zažele sretnu novu vinogradarsku godinu. Godine 2010. i 2016.  Hrvatski planinarski savez proglasio je pohod proglasio najboljom planinarskom akcijom u Rep. Hrvatskoj te su za organizaciju Vincekovog  pohoda primili Godišnju nagradu  HPS-a.
Nijedan od njih nije viši od 300 metara. Petnaestak kilometara lako se prijeđe za 4-5 sati kraj mnogih stajanki i odmorišta.
Put započinjemo u Toplicama Sv.Martin i nastavljamo preko vinorodnih brežuljaka Grkaveščaka i Venca do Gradiščaka, Kapelščaka, Koncovčaka ,  Baloga i Bundeka. Nakon  nekoliko usputnih stajanki u bregovitom dijelu (na nekima do njih  bit će tradicionalan Vincekov obred),krećemo prema Murskom Središću, najsjevernijem hrvatskom gradu. Spuštamo se u ravničarski dio i potrebna su nam  još neka dva kilometra do sportske dvorane u kojoj je kraj našeg hodanja,  a početak planinarske veselice uz glazbu, jelo i piće (grah, hrenovke, kobasice)- hrana i piće nije uključeno u startninu pa vas molimo da to objasnite svojim članovima koji dolaze na pohod.

 

Plan izleta:

Mjesto polaska:
ZA HPD KUNAGORA: Đurmanec

Vrijeme polaska: 
Nedjelja, 22.1.2023. u ____ sati. Vrijeme polaska će biti utvrđeno naknadno i javljeno zainteresiranima.

 Prijevoz:
Do Đurmanca osobnim automobilima, a iz Đurmanca autobusom sa HPD Radoboj.

Oprema:
Standardna planinarska oprema prilagođena zimskim vremenskim uvjetima sa zaštitom od kiše, snijega i hladnoće, štapovi, kapa i rukavice.

 
Prehrana i piće:

Iz ruksaka. Moguće u sportskoj dvorani u Murskom Središću po završetku pohoda.
 
Zahtjevnost:
Kondicijski  srednje zahtjevno, cca. 15 km.

Satnica:  4-5 sati.

Tehnički nezahtjevno.

Naknade:

- organizatoru kotizacija za pohod 3 euro, plaćate na početku pohoda.
- za prijevoz - autobusom: 8,90 euro, uplata na žiro društva zaključno s 15.1.23.

Organizator pohoda:
PD Bundek Mursko Središće
 
Prijave - vodič - informacije:

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Prijave do četvrtka, 12.1.2022. godine.


Ostale napomene:
- Na izlet mogu isključivo planinari, članovi planinarskih društva s plaćenom članarinom za tekuću godinu. Organizator i HPD Kunagora zadržava pravo odgode ili otkaza izleta (premali odaziv  pa se akontacijom ne mogu pokriti troškovi prijevoza, loši vremenski uvjeti  i dr.). U slučaju otkaza izleta, vodič će o tome obavijestiti prijavljene za izlet. Na izletu ste u obvezi poštivati pravila planinarske etike te postupati po uputama dobivenih od vodiča.