Strahinjščica, nedjelja 30.1.2022.

S T R A H I NJ Š Č I C A

nedjelja  30. siječnja 2022. g.

HPD „Kunagora“ Pregrada organizira planinarski izlet na Strahinjščicu

 

Strahinjščica je srednje visoka planina, strmih strana, koja povezuje Ivanščicu na istoku s Kostelskim gorjem na zapadu i zajedno s njima dijeli Zagorje na dva dijela. Njezin hrbat izdužen je smjerom istok - zapad i odlikuje se veoma strmim padinama pa poprečni presjek Strahinjščice nigdje nije veći od 3 kilometra. Većinom je pokrivena šumom, ali ima neke osobine visokoga gorja. Zahvaljujući svojem planinskom karakteru i blizini grada Krapine, vrlo je zahvalna za izlete.

Najviši vrh Strahinjščice, „SUŠEC“ 846 mnv je KT HPO-a, nije osobito atraktivan jer ne pruža vidik, ali

s obližnje stijene Dedek pruža se prekrasan vidik na zapadni dio Zagorja (fotografija u najavi).

Na šumovitom prijevoju na 618 mnv nalazi se planinarska kuća na Strahinjščici odakle je također lijep vidik osobito prema Medvednici.

 

Planirana staza izleta je Podgora – Jelenske pećine – pl. kuća Na Strahinjščici – vrh Sušec 2 h

Za uspon je potrebno oko 2 sata hoda, a ukupno predviđeno vrijeme hodanja je oko 4 do 5 sati.

Potrebna je standardna planinarska oprema, čvrste gojzerice i preporuča se korištenje štapova za hodanje. Hrana i piće iz ruksaka, a ovisno o broju sudionika postoji mogućnost da planinarski dom bude otvoren i u domu ponuda pića.

Prijave do petka 28. siječnja 2022. g. radi organizacije prijevoza.

Prijevoz osobnim automobilima, predviđeni troškovi prijevoza 30 kuna.

Polazak s parkirališta Obrtničkog doma (Bistro AL) u Pregradi u 08,00 sati.

Vodič: Darko, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., mobitel 095 9072104

                                                                                                                

Ostale napomene: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje, da izletu pristupa na osobnu odgovornost te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodič ima prava izmjene plana obzirom na objektivne okolnosti na terenu, a u nepovoljnih vremenskih uvjeta izlet će se otkazati o čemu će vodič obavijestiti prijavljene sudionike izleta.