Nacionalni park Sjeverni Velebit – Zavižan i okolni vrhovi

nedjelja  11. listopada 2020. g.

HPD „Kunagora“ Pregrada organizira planinarski izlet na Zavižan

Zavižan je jedan od najpoznatijih lokaliteta u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit. Na 1594 m nadmorske visine, ispod vrha Vučjak, smješten je Planinarski dom Zavižan i najstarija visinska meteorološka postaja u Hrvatskoj. Zavižan je vrlo dobra polazna točka za planinarske ture po Velebitu. Popnete li se planinarskim stazama na neki od okolnih vrhova – vidikovaca, otvorit će vam se prekrasni vidici na kvarnerske otoke i Liku. Upravo vizure koje se pružaju sa skupine zavižanskih vrhova (Veliki Zavižan, Balinovac, (Velika) Zavižanska kosa, Vučjak) ostavljaju najveći dio naših posjetitelja bez daha. (http://www.np-sjeverni-velebit.hr/posjeti/lokaliteti/)

Veliki Zavižan (1676 m) je krševit, klekovinom obrasli vrh, najpopularniji i najposjećivaniji među velebitskim vrhovima. Na vrhu je stanište strogo zaštićenoga krškog runolista, što upotpunjuje izvanredan dojam koji vrh pruža. Sam vrh je gol te ima izvanredno lijep vidik. Osobito su dojmljivi vidici na more, a dobro se vidi i velik dio Velebita.

Ulaz u Velebitski botanički vrt – Veliki Zavižan 40'

 

Balinovac (1602 m) je stjenovit vrh u zavižanskoj skupini vrhova, koji jugozapadnim dijelom ograđuje Botanički vrt u Modrić docu. Unatoč razmjerno maloj visini u odnosu na obližnji Veliki Zavižan, gledan iz Botaničkog vrta djeluje impozantno zahvaljujući stijenama, a kako je vidik s njegova vrha otvoren prema moru, privlačan je planinarski cilj.

Velebitski botanički vrt (1480m) - između vrhova Balinovca i Zavižana, okružen šumovitim strmim padinama nalazi se Velebitski botanički vrt, kružna staza oko dolca koja omogućuje posjetitelju da za pola sata šetnje vidi stotine biljnih vrsta među kojima i velebitske endeme.

Velebitski botanički vrt – Balinovac 30'
Pl. dom Zavižan – Zavižanska kosa – Balinovac 45'

 

Veliki (Zavižanski) Pivčevac  (1676 m) je šumovit stožac između Jezera i Zavižanske kotline. Ime je dobio po tetrijebu (u bunjevačkom govoru, pivcu, tj. pijevcu). Posebna je vrijednost tog uspona prelazak preko dijela prostrane travnate visoravni Jezera. Visoravan je valovita i duga oko 4 km, a ime je dobila po brojnim lokvama vode koje se na dnu ponikava održe sve do kasnog ljeta, zbog čega je cijela visoravan bila vrlo pogodna za stočarstvo.

Planinarski dom Zavižan – Jezera – Zavižanski Pivčevac 1.30 h

Planinarski dom Zavižan – Vukušić snježnica – Zavižanski Pivčevac 1:30 h

Do Planinarskog doma Zavižan vodi makadamska cesta, a naše polazište za hodnju bit će parkiralište u blizini doma. Planirani izlet obuhvaća uspone na opisane vrhove s obilaskom botaničkog vrta, za što je potrebno ukupno oko 5-6 sati hoda.

Polazak u 05,30 sati iz Pregrade (parkiralište Obrtničkog doma) osobnim automobilima sudionika izleta, troškovi prijevoza dogovorno s vozačima, oko 130 kuna po putniku

(3 putnika po vozilu) i troškovi za ulaznicu 30 kuna uz planinarsku iskaznicu.

Vodič: Darko, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., mobitel 095 9072104, prijave najkasnije do petka radi organizacije prijevoza.

Ostale napomene:

Potrebna je standardna planinarska oprema, planinarske cipele i preporuča se korištenje štapova. Obavezno ponijeti topliju odjeću za zaštitu od vjetra, rezervnu odjeću u ruksaku i kišnu kabanicu, obavezno ponijeti osobnu, zdravstvenu i planinarsku iskaznicu, te hranu i piće za cjelodnevni boravak u prirodi. Na Planinarskom domu Zavižan organizirana je skromnija ugostiteljska ponuda.

 

Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje, da izletu pristupa na osobnu odgovornost te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodič ima prava izmjene plana obzirom na objektivne okolnosti na terenu, a u slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta izlet će se otkazati o čemu će vodič obavijestiti prijavljene sudionike izleta.