LIKA - POŠTAK I KREMEN

 

U nedjelju 8.10.2017. godine organiziramo planinaski izlet na vrhove Like: Poštak - 1425m i Kremen 1590m

Poštak 1425m

Poštak je lijep razgledan vrh s tri krševite glavice. Najviša točka je mala zaravan, u čijoj se blizini padina počinje naglo obrušavati na sjeverozapadnu stranu. Na brojnim kartama Poštak je označen imenom Kečina kosa, no među planinarima prevladao je naziv Poštak. Poštak je gotovo u cijelosti prekriven prostranim travnjacima, s malo šume i mnogo krških obilježja. Iz daljine se posebno ističe po strmoj, gotovo odsječenoj padini ispod vrha. Osim zbog širokih vidika, planinarski je zanimljiv zbog prirodnog parka neobičnih kamenih skulptura na travnatoj padini pokraj markirane staze, na visini od 1200 metara. 

Vidik s vrha pruža se na južni Velebit, livade oko Gutešina vrha, Osječenicu i Dinaru.

Prilaz: 

Postoji samo jedan prilaz, ugodan i ujednačen uspon od ž. st. Zrmanja kod Otrića. Stanica se nalazi 100 m od stare ceste Zagreb – Split, između Gračaca i Knina. Od barake prometnika vlakova treba poći desno uz prugu 30 m pa na drugu stranu prolazom ispod nje. Put se nakon 10' počinje uspinjati malo šumom, malo livadama, a poslije izlazi na prostrane travnate terene bez šume. Na travnatom terenu markacije su manjkave, ali orijentacija nije teška. U podnožju stijena, na gornjem rubu livada, gdje teren postaje strmiji, nalazi se skupina zanimljivih kamenih monolita, prepoznatljivo obilježje Poštaka. Od njih do vrha stiže se za 30' uspona.

 

Kremen 1590m

Kremen je po visini peta planina u našoj zemlji, iza Dinare, Biokova, Velebita i Ličke Plješivice. Odlikuje se istim obilježjima kao i druge ličke planine; krševit je i šumovit, a dodatnu mu draž daju široki vidici koji se pružaju sa samoga vrha. Vrh je travnata glavica s betonskim geodetskim stupom iznad stijena i šumskog pojasa. Kremen je najviši vrh Zadarske županije.

Budući da vršni hrbat i sam vrh strše iznad šume, vidici su upravo oduševljavajući. Posebno se lijepo vide Ozeblin na Plješivici, ličko sredogorje, Velebit i bosanske planine.

Prilaz:

Jedini prilazni put vodi s Mazinskog prijevoja na cesti Bruvno – Donji Lapac, na početku Mazinskog polja. Ide se sporednom cestom do izvora Kovačevića luka, gdje se skreće uzbrdo kroz šumu do ruba livade Ledine. Na toj livadi pod stijenama nalazi se izdašan izvor Klapavica (5' lijevo od glavnog puta). Od tamo vrlo strmo kroz šumu do grebena i grebenom još 15' do vrha. Od prijevoja do vrha Kremena treba se popeti 770 m, za što trebaju dva i pol sata.

*Opis vrhova preuzet sa www.hps.hr

Plan izleta:

Mjesto polaska:
Pregrada, ul. Stjepana Škreblina - Obrtnički dom
 
Vrijeme polaska: 
Nedjelja, 8.10.2017. u 4,30 sati

 
Prijevoz:
kombi

Oprema:
Standardna planinarska oprema prilagođena promjenjljivim vremenskim uvjetima sa zaštitom od sunca, kiše i hladnoće, štapovi, kapa i rukavice.
 
Prehrana i piće:

Iz ruksaka.
 
Zahtjevnost:
Kondicijski srednje zahtjevno.

Tehnički nezahtjevno.

Naknade:
- za prijevoz 120kn.

Organizator:
HPD Kunagora Pregrada
 
Prijave - vodič - informacije:

Branko Kokolić

Rezervirano je 8 mjesta, a redosljed prijava po prijavi i uplati.
Prijave - informacije: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ili tajniku društva na tel. 099/78 63 662


Ostale napomene:
- Na izlet mogu isključivo planinari, članovi planinarskih društva s plačenom članarinom za tekuću godinu. Oragnizator, HPD Kunagora zadržava pravo odgode ili otkaza izleta (premali odaziv  pa se akontacijom ne mogu pokriti troškovi prijevoza, loši vremenski uvjeti  i dr.). U slučaju otkaza izleta, vodič će o tome obavijestiti prijavljene za izlet. Na izletu ste u obvezi poštivati pravila planinarske etike te postupati po uputama dobivenih od vodiča.