Obavijesti

10.6.2018. Ravna gora - Trakoščan,

17.6.2018. Japetić

22/25.6.2018. Durmitor - Tara - upućen e-mail

24.6.2018. Ivanščica - Dani planinara HPS-a

Odgođeno _ 16/17.6.2018. - Južni Velebit

7/8.6.2018. Srednji Večlebit - Laktin vrh i dr. (odrada izleta iz svibnja)

 

 

GORSKI KOTAR - SNJEŽNIK I PLATAK, dvodenvni izlet 3. i 4.6.2017.

 

U subotu i nedjelju 3. i 4.6.2017. godine organiziramo dvodnevni planinaski izlet na vrhove Gorskog kotara: Snježnik, Guslicu, Crni vrh i Jelenc.  Noćenje u planinarskoj kući na Platku.

Izlet će se omogučiti kao jednodnevni ili dvodnevni, pa molim da se javite do nedjelje 28.5.2017. godine kako bi se organiziralo noćenje.

Platak 1100 m je prostrano područje s nekoliko slikovotih livada, okružen obroncima. Tu se nalaze domovi Sušak i Platak, te vučnica sa skjalištem na Radeševom. Platak je ugodno ljetovalište i zimovalište Riječana,

Snježnik 1506m je slikoviti kameniti greben okružen strmim livadama. Ime je dobio po velikim količinama snijega koji se, unatoč blizini mora, zadržava sve do kasnog proljeća. U neposrednoj blizini vrha nalaze se prirodna staništa krškog runolista, a 16 m ispod vrha je planinarska kuća Snježnik (2'). Vršno područje Snježnika obuhvaćeno je granicama Nacionalnog parka Risnjak. Zahvaljujući izdvojenom položaju i visini, Snježnik je jedan od najljepših vidikovaca u Hrvatskoj. Osobito su dojmljivi vidici na Risnjak, slovenski Snežnik, Obruč, Učku i Riječki zaljev.

Guslica 1490m je drugi po visini vrh na širokom hrptu Snježnika. Zanimljiv je zbog prostranog vidika i izuzetnog bogatstva flore, ali je priroda narušena goelmom vojnom građevinom koja je danas potpuno napuštena. Glavna zgrada je vidljiva izdaleka kao velika bijela kuća, a ispod objekta je skriven splet podzemnih hodnika. Bio je to centar za praćenje telekomunikacijskih veza.

Crni vrh 1335m ubraja se među vrhove istočnog dijela skupine Obruča jer se izdiže u području koje je prirodan nastavak niza vrhova iznad Grobničkog polja. Kako ne postoji oštra granica na istočnoj strani, to bi se područje moglo smatrati i širom okolicom Platka jer su svi glavni prilazi orijentirani na Platak i Kripanjski put koji polazi s ceste za Platak. Planinarima je to područje razmjerno malo poznato jer u njemu nema istaknutih planinarskih odredišta, a ni naselja u podnožju iz kojih bi polazili tradicionalni putovi, no vrijedno je posjeta zbog širokih vidika, lijepih livada i skrovitih šuma. Padine Crnog vrha su šumovite, a sam vrh je uzak stjenovit i travnat greben. S vrha se lijepo vide Snježnik, Guslica te vrhovi u području Hahlića.

Jelenc 1442m je zadnji u nizu planinarima zanimljivih vrhova koji se od Snježnika pružaju prema sjeverozapadu. Sam vrh je kamenit. Na istočnim padinama vrha mnogo je planinskog cvijeća.  S vrha su lijepi vidici na kamenitu Planinu, na Guslicu koju prepoznajemo po napuštenim vojnim objektima te još dalje, na Snježnik i Risnjak. U podnožju se dobro vidi livada Lividraga

 

Plan izleta:

Prvi dan: obilazak vrhova Jelenc i Crni vrh, a drugi dan Snježnika i Guslice.

Mjesto polaska:
Pregrada, ul. Stjepana Škreblina - Obrtnički dom
 
Vrijeme polaska: 
Grupa A: Subota, 3.6.2017. u 6 sati

Grupa B: Nedjelja 4.6.2017. u 6 sati
 
Prijevoz:
Osobnim automobilima

Mole se zainteresirani da se jave za prijevoz do nedjelje 28.5.2017.g.
 
Oprema:
Standardna planinarska oprema prilagođena promjenjljivim vremenskim uvjetima sa zaštitom od sunca, kiše i hladnoće, štapovi, kapa i rukavice, vreća za spavanje. 
 
Prehrana i piće:

Iz ruksaka, moguča i u planinarskim domovima na Platku.
 
Zahtjevnost:
Srednje zahtjevno.

Grupa A: Prvi dan oko 6 sati hoda. 

Grupa A i B: Drugi dan oko 5 sati hoda.

Naknade:
- za prijevoz 100kn, uplatiti na žiro-račun društva 

- cca 80-100 kn za noćenje, uplata domaru u planinarskom domu.

Organizator:
HPD Kunagora Pregrada
 
Prijave - vodič - informacije:

Rezervirano je 8 mjesta, a redosljed prijava po prijavi i uplati.
Prijave - informacije: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ili na tel. 099/78 63 662

Vodič: Davor Rogina


Ostale napomene:
- Na izlet mogu isključivo planinari, članovi planinarskih društva s plačenom članarinom za tekuću godinu. Oragnizator, HPD Kunagora zadržava pravo odgode ili otkaza izleta (premali odaziv  pa se akontacijom ne mogu pokriti troškovi prijevoza, loši vremenski uvjeti  i dr.). U slučaju otkaza izleta, vodič će o tome obavijestiti prijavljene za izlet. Na izletu ste u obvezi poštivati pravila planinarske etike te postupati po uputama dobivenih od vodiča.

 
Šetnjom do zdravlja - 2018 

Planinarenje „daje“ zdravlje, pruža mogućnost aktivnog odmora i rekreacije, a kretanjem i boravkom u prirodi na svježem zraku uz druženje i širenje svijesti o važnosti tjelesnih aktivnosti kao dijela zdravstvene kulture suvremenog čovjeka stvara se navika tjelesnih aktivnosti u očuvanju i održavanju zdravlja. 

 

Projekte prijavljen za sufinanciranje aktivnosti Sportske zajednice Grada Pregrade, Krapinsko-zagorska županije, te Općina Desinić i Hum na Sutli

Go to top