Proljetni pohod Vinica - Martinščak, nedjelja 8.4.2018. godine

Opis izleta:
U nedjelju 8. travnja 2018.g.  organiziramo odlazak na tradicionalni proljetni planinarski pohod Vinica - Martinščak. Polazak na Vinicu je iz Duge Rese. 

Vinica je niska šumovita gorska kosa sa svih strana okružena pitomim brežuljkastim pejzažom. Vršna točka je malena čistina sa svih strana okružena šumom tako da ne pruža vidik. Budući da su padine Vinice strme, ona unatoč neznatnoj visini ima planinsko obilježje, čemu pridonosi i osamljen položaj. Kako je karlovački kraj poznat po svojim četirima rijekama, tako se i izleti na Vinicu i Martinščak mogu povezati s posjetom tim rijekama. Nadomak vrha Vinice je planinarska kuća Mladen Polović, o kojoj brine HPD Vinica iz Duge Rese (otvorena je vikendom - dežurstvo)
Martinščak je osamljen, stožast brijeg povrh rijeke Korane, jugozapadno od Karlovca. Vrh je lijepa livada s kapelom sv. Martina, sagrađenom 1936. godine na mjestu starije crkve, a na rubu livade je odašiljač. Brijeg je ime dobio po kapeli na svojemu vrhu, a zanimljivo je da se nekada nazivao Gorica, a po njemu je cijeli kraj oko današnjeg Karlovca nazivan Goričkom županijom. Na Martinščaku se u davnini nalazilo naselje u kojem je, prema nekim povjesničarima, 1102. potpisan ugovor Pacta Conventa kojim su Hrvati izgubili samostalnost. Zanimljivo je da je arheološkim istraživanjima nađena kamena ploča na kojoj je uklesana ta godina. Kapela sv. Martina prvi se put spominje u Zborniku arhiđakona Ivana Goričkog iz 1334. godine.
Mjesto polaska:
Pregrada, ul. S. Škreblina, Obrtnički dom.
 
Vrijeme polaska: 
Nedjelja, 8.4.2018. u 7,30 sati. 
 Vrijeme povratka:
Oko 18,00 sati.
Prijevoz:
U osobnom angažmanu, automobilima do Duge Rese i nazad.
Standardna planinarska oprema prilagođena vremenskim uvjetima sa zaštitom od kiše i vjetra, štapovi, topla kapa, rukavice. min. 1,5 litre vode.
 
Prehrana:
Iz ruksaka, moguće u Planinarskom domu na Vinici.
 
Zahtjevnost:
Oko 3-4 sata hoda od Vinice do Martinščaka.  
Naknade:
- nema
Organizator:
PD Vinica, Duga Resa
 Vodič - informacije:
Za HPD KUnagora: Davor Rogina 099/78 63662, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Prijeve:
-  do subote 8.4.2018.
Ostale napomene:
Organizator i vodič ima pravo otkazati, odgoditi ili prekinuti izlet, a posebno u slučaju nepovoljnih vremenskih okolnosti, ako ne može osigurati sudjelovanje vodiča HPS-a, ako nije prikupljen dovoljan broj prijava za pokriće troškova i u slučaju više sile. U slučaju otkazivanja ili odgode izleta organizator će o tome pravovremeno obavijestiti sve prijavljene članove. U slučaju otkazivanja izleta odluku o načinu povrata predujma donosi organizator. 
Tijekom izleta vodič ima pravo promijeniti plan izleta ili ga prekinuti ako procijeni da to zahtijevaju okolnosti.
Prijavom na planinaski izlet svaki sudionik potvrđuje da je upoznat s planom izleta i da je s njime suglasan, da je upoznat s rizicima i da na izletu sudjeluje na vlastitu odgovornost, da preuzima odgovornost za osobno ponašanje u skupini tijekom trajanja izleta, da preuzima obvezu poštivanja i izvršavanja uputa vodiča, da preuzima obvezu da se za sudjelovanje opremi odgovarajućom odjećom, obućom i drugom opremom, te da posjeduje tjelesnu spremnost potrebnu za svladavanje predviđenih napora.