Čevo - Grebengrad

 

U ponedjeljak 2.4.2018. godine organiziramo planinarski izlet na istočnu Ivanščicu, vrhove Čevo iznad Podevčeva i Veliki Lubenjak iznad Grebengrada

Čevo 564m, je najistočniji i najistaknutiji vrh Ivanščice. S južne je strane prilično pitom, a sa sjeverne strane je toliko strm da su se na više mjesta pojavile stijene. Zbog šiljastog izgleda naziva se i Zagorski Klek. Na samome vrhu je kameni stup i kutija sa žigovima. Nedostatak vidika nadomještaju vidici s dvaju vidikovaca u blizini - Balkona, zapadno od vrha i Malog Čeva, istočno od vrha.


Veliki Lubenjak 590m je osamljeni vrh na jugoistočnom dijelu Ivanščice. Iako sam vrh nije osobito privlačan jer ne pruža vidik, cijelo šire područje Lubenjaka pruža dobre planinarske mogućnosti jer se na padinama vrha nalazi stari grad Grebengrad - jedna od najvećih starih gradina u Hrvatskoj, te planinarski dom »Grebengrad« o kojem brigu vode planinari iz Novog Marofa. Sam vrh zapravo i nije osobito zanimljiv jer je vidik s tri strane ograničen šumom, a s četvrte strane vidi se samo dio livade pod Lubenjakom i u daljini područje oko Novog Marofa

Automobilima odlazimo do Mađareva gdje do Krušljevca nastavljamo vlakom ( u 9,40). Pješačimo cestom od Krušljevca do Podevčeva cca. 45min, potom se oštro uspinjemo na Čevo. Nastavljamo  dalje prema Grebengradu, te obilazmo vrh Veliki LUbenjak i gradinu Grebengrada. Spuštamo se prema planinarskom domu (najvjerojatnije zatvoren), te potom do Mađareva.

 

Plan izleta:

Mjesto polaska:
Pregrada, ul. Stjepana Škreblina - Obrtnički dom
 
Vrijeme polaska: 
Nedjelja, 2.4.2018. u 8,00 sati

 
Prijevoz:
osobnim automobilima - vlakom

mole se vozači da ponude mogućnost prijevoza

Oprema:
Standardna planinarska oprema prilagođena vremenskim uvjetima sa zaštitom od kiše i hladnoće, štapovi, kapa i rukavice.


Prehrana i piće:
Iz ruksaka. 


Zahtjevnost:
Kondicijski zahtjevno.

Satnica:  Krušljevec - Podevčevo -Čevo 1,5 h;Čevo - Grebengrad 3-4h, Grebengrad - Mađarevo 1,5 h.

Tehnički nezahtjevno.

Naknade:
- za prijevoz u dogovoru sa vozačima, cca. 50 kn.

- vlak 11 kn

Organizator:
HPD Kunagora Pregrada
 
Prijave - vodič - informacije:

Davor Rogina

email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

tel. 099/7863662

Prijave do petka, 30.3.2018. godine.


Ostale napomene:
- Na izlet mogu isključivo planinari, članovi planinarskih društva s plaćenom članarinom za tekuću godinu. Oragnizator, HPD Kunagora zadržava pravo odgode ili otkaza izleta (premali odaziv  pa se akontacijom ne mogu pokriti troškovi prijevoza, loši vremenski uvjeti  i dr.). U slučaju otkaza izleta, vodič će o tome obavijestiti prijavljene za izlet. Na izletu ste u obvezi poštivati pravila planinarske etike te postupati po uputama dobivenih od vodiča.